Blokirajte za sigurnost

Blokirajte za sigurnost

27 ožujka, 2012

Učinkovit način borbe protiv neželjenog sadržaja na internetu je blokiranje pristupa nekim stranicama. Ova metoda računalo pretvara u snažan alat za učenje i smanjuje rizike od online opasnosti po vaše dijete.

Dvije su osnovne skupine “kriminalaca” na internetu. Oni kojima su zanimljiva primarno djeca, bilo radi direktnog iskorištavanja (pedofilija, otmice…) bilo radi prikupljanje podataka o roditeljima, i oni koji ne “diskriminiraju”, već su im potencijalne žrtve apsolutno svi koji surfaju internetom.

Metoda i načina obrane od ovih napada ima zaista mnogo, no najučinkovitija je jednostavno izbjegavanje problematičnih stranica.

Windows Vista ima ugrađenu mogućnost blokiranja pristupu nepoćudnim web-stranicama, kao i mogućnost određivanja vremena kada dijete smije surfati, a kada ne.

Zaštita se lako aktivira u postavkama User Accounts koje ćete pronaći u Control Panelu. Odaberite “Set up parental Controls” i kliknite “On, enforce current settings”. U Web filteru obavezno postavite razinu zaštite na “High” ukoliko vaše dijete još ide u osnovnu školu.

Želite li se osigurati da će se dijete računalom služiti samo za učenje, odaberite opciju “Only allow websites which are on the allow list” te potom definirajte podobne web-stranice na “Allowed listi”.

Ovdje možete podesiti i koje dane i u koliko sati vaše dijete smije pristupati internetu, ograničiti preuzimanje datoteka, pa čak i tip igara i programa koje dijete smije koristiti.

Zahvaljujući ovom tipu zaštite dijete ćete bez bojazni moći ostaviti samo za računalom na neko kraće vrijeme. No upamtite: za mlađu djecu ključno je da roditelji surfaju s njima, baš kao što je važno da sudjeluju i u svim ostalim aktivnostima.