CodeSpells – učenje Jave kroz igru

CodeSpells – učenje Jave kroz igru

18 travnja, 2013

Tko kaže da programiranje u Javi nije zabavno?

Računalni znanstvenici na Sveučilištu California u San Diegu napravili su CodeSpells, prvu igricu namijenjenu osnovnoškolcima i srednjoškolcima koja služi za učenje programiranja.

Igra je testirana na 40 djevojčica između 10 i 12 godina, koje su, iako se prije nisu susrele s Java programskim jezikom, brzo savladale osnovne komponente jezika i iskoristile ih u igri. Također, ispitanice nisu izgubile interes za igru iako su radile brojne greške prilikom programiranja. Dapače, greške su iskoristile za istraživanje novih mogućnosti igre.

U društvu u kojem je tehnologija sve važnija, programiranje i usvajanje logike programa postaje prioritet obrazovanja, izjavila je Sarah Asper, jedna od suradnika na izradi igrice. A učenje na zabavan način je i najproduktivnije. Stoga, kalifornijsko sveučilište namjerava izdati igricu besplatno za potrebe bilo koje obrazovne institucije koja je zatraži.

U CodeSpells-u igrači imaju uloge čarobnjaka u zemlji gnoma koji su izgubili magiju. Čarobnjaci moraju pomoći gnomima da vrate magiju – u Javi, pogodili ste. Igrači prilikom “misije” mogu zaraditi bedževe koji im kasnije pomažu u savladavanju zadataka.

Već pri savladavanju prve razine igrice, igrači uče osnovne komponente java programiranja, poput parametara, for if, while i drugih petlji te tko zna koliko će naučiti savladavanjem svih razina ove igrice u razvoju?!

Uvid u igricu možete naći i na našem YouTube kanalu.