Facebookov ponovni napad na privatnost

Facebookov ponovni napad na privatnost

22 siječnja, 2013

Facebookova Graph Search funkcionalnost, najavljena prošlog tjedna, donosi novi, fleksibilniji način korištenja pregršta osobnih informacija. Iako je za sada tek opcionalna, izgleda da će drastično utjecati na korištenje ove socijalne mreže.

Nova tehnologija omogućuje korisnicima kreiranje vrlo detaljnih uvida u Facebook aktivnost, poput „muzike koju moji prijatelji vole“ ili čak „restorani u Zagrebu u kojem su moji prijatelji bili“.

Korisnici preko Graph Search-a mogu potražiti novi posao, prijatelja ili bolje mjesto za večernji izlazak, dok Facebook svojim oglašivačima nudi više opcija za targetiranje ciljane publike.

Iako ističe svoju osjetljivost prema privatnosti korisnika i prilikom razvoja spomenute mogućnosti, i dalje je vrlo lako ući u privatnost neke osobe. Čini se da je Facebook i ovdje zamutio granice prihvatljivog.

No, hrvatski korisnici još se ne trebaju brinuti o tome jer je beta verzija, u kojoj se nalazi Graph Search, limitirana trenutno za korisnike engleskog govornog područja koji pristupaju Facebooku samo preko računala.