Java SE 6 od veljače komercijalna

Java SE 6 od veljače komercijalna

18 prosinca, 2012

Jeste li prešli na Java SE 7? Ukoliko niste, zadnje je vrijeme jer posljednja javno dostupna verzija Oracle JDK 6 bit će dostupna u veljači 2013. godine.

Za developere i programere  to znači komercijalizaciju novih sigurnosnih ažuriranja, zakrpa i drugih dodataka za Java SE 6 i Java SE 5 koji će biti omogućeni kroz Oracle-ovu podršku, a koja zahtjeva komercijalnu licencu.

Ukoliko još niste spremni migrirati na spomenutu verziju, Oracle nudi rješenja preko svoje korisničke podrške za kritične bugove i sigurnosne propuste, ako i za općenito održavanje JDK 6. Također, Java SE Advanced and Suite proizvod nudi dijagnostiku i alate za upravljanje s kojima se umanjuju troškovi razvijanja, nadgledanja i održavanja sustava temeljenih na Javi.

A kako se ne bi „pogubili“ u novim verzijama i ažuriranjima Oracle je napravio i vremensku crtu s kojom možete pratiti ukidanje besplatnih ažuriranja JDK 6. Događaj je prebačen sa studenog 2012. U veljaču 2013, dok su starije verzije Java SE 6 biti još uvijek dostupne u arhivi, a s uvođenjem novog sustava njihove zakrpe i poboljšanja biti će također naplaćivane.

Ipak, ova najava neće utjecati na korištenje, dostupnost i razvoj Java SE 6 koja se koristi za Fusion Middleware 11g i 12c.