Java svuda oko nas

Java svuda oko nas

4 veljače, 2013

Polako ali sigurno je kako ćemo, ne u tako dalekoj budućnosti, biti svjedoci sve više uređaja s ugrađenim računalima u svakodnevnom životu. Vozila, bijela tehnika, samoposlužni aparati, medicinski senzori i još mnogo više.

A Java, iskoristiva uvijek i svugdje, predvodi u tom valu kao platforma koja nudi sigurne, pouzdane, mjerljive alate i zajednicu od više od 9 milijuna developera.

Budući da je Java po svojoj prirodi virtualno okruženje, moguće je započeti razvijati i testirati veliki dio aplikacija u tom okruženju – na desktopu, i prije nego je ugradbeni uređaj, hardver, dostupan. Drugim riječima, hardver i softver mogu se razvijati paralelno što uistinu štedi vrijeme koje se mjeri u mjesecima razvojnog ciklusa.

I jednom kad se sustav razvije, Java nudi mogućnost ažuriranja i održavanja bez utjecaja na njegov integritet. Tijekom vremena možete razviti 20-ak varijanti uređaja.  Bez korištenja Jave trebali biste ažurirati 20-ak tipova izvornog koda.  S Javom možete napisati samo jednu aplikaciju i koristiti je na više aparata bilo da se radi o automobilu, medicinskom pomagalu, automatu za kavu i sl.

Mogućnost spajanja, upravljanja i ažuriranja uređaja, sigurnost čine 80 posto infrastrukture koju Java pruža. Ostalih 20 posto može se nadograditi ovisno o industriji.

Prilikom “tradicionalnog” razvoja ugradbene okoline, potreban je odabir i integracija različitih komponenti koristeći razne alate i metodologije. Koristeći Java već testirane alate brže i jednostavnije je započeti pisati aplikacije i na kraju, izbjeći vrlo “bolan” proces traženja i uklanjanja grešaka.

Gledano u praksi, još jedna od velikih vrijednosti Jave je i mogućnost prijenosa stručnosti, alata i koda s jedne platforme i uređaja, velikih i malih, na drugu. Upravo zbog toga u Oracle-u žele približiti dvije Java platforme – Java SE i Java ME.

Gledajući kroz povijest, Java ME je donekle manja sestra Jave SE, no s drugim značajkama i postavkama, što je otežavalo prijelaz koda i stručnosti među platformama.  „Ujednačavanjem“ platformi taj prijelaz će biti olakšan sličnim API karakteristikama, postavkama koda  i vremenima izvršavanja.

Java ME nudi osnovni skup naredbi i funkcija za razne uređaje, dok Java SE posjeduje dodatne API postavke koje omogućuju specifičniji raspon korištenja pa će, ovisno o željenom problemu, proizvodu te željenom ishodu, developeri moći birati između dvije platforme, no iskustvo će (p)ostati isto.