Kroz ulaganja u obrazovanje Hrvatskoj slijedi napredak

Kroz ulaganja u obrazovanje Hrvatskoj slijedi napredak

9 listopada, 2012

Na nedavno najavljenoj i održanoj konferenciji T-HT-a “Znanjem rastemo”, svoju viziju svijeta skore budućnosti predstavio je poznati fizičar i futurist dr. Michio Kaku koji svoje teorije temelji na brojnim istraživanjima i novim tehnologijama s kojima je upoznat  kao znanstvenik i kao novinar popularnih BBC-evih dokumentarnih emisija i serijala.

Uz lijek za rak, sve više čipova u svakodnevnom životu, Internet dok trepnete, dijagnostiku iz zrcala, znanje i informacija ostaju važan kapital.

Isprovociran pitanjima novinara, dr. Kaku osvrnuo se i na budućnost Hrvatske.

„Razvoj kapitalizma znanja je ono u čemu Hrvatska i sve druge zemlje koje se nalaze u sličnoj situaciji imaju veliku šansu. Korištenje tehnologije i investiranje u obrazovanje omogućuju današnjim društvima da se rapidno razviju. Indija i Kina više su napravile u zadnjih 30, nego u zadnjih 300 godina i to ponajviše zahvaljujući korištenju Interneta. Singapur je bio na dnu, a sad dramatično napreduje zahvaljujući ulaganju u obrazovanje. Društvima koja ulažu u tehnologiju i u obrazovanje lako je predvidjeti napredak u budućnosti.

Podzemna željeznica u New Yorku je stara stotinjak godina i svaki dan se pomalo urušava. Zastarjela je, dotrajala i potrebno ju je u cijelosti zamijeniti, što je naravno skupo i u tehnološkom i građevinskom smislu vrlo zahtjevno. No s druge strane imate Peking.

Tamo je sve ultra moderno, puno najboljih tehnoloških rješenja, sigurno, ekonomično… Puno je lakše stvarati i graditi suvremene tehnološke projekte tamo gdje se kreće od nule. U tome je velika šansa za sve zemlje u razvoju, pa tako i za Hrvatsku. Ovih dana putujem u Singapur. Taj grad je nekoć bio pojam vezan uz gusare, drogu i prostituciju.“