ITE u srednjim školama

U nastojanju podrške srednjoškolskom obrazovanju u dijelu razvoja digitalnih vještina, Cisco akademija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i tvrtka Cisco Systems Hrvatska, u razdoblju od lipnja do rujna 2015. proveli su besplatnu edukaciju nastavnika srednjih škola za IT Essentials” – „Osnove informacijskih tehnologija“. Radi se o poznatom Cisco programu, u potpunosti lokaliziranom na hrvatski jezik a koji obrađuje osnovne teme vezane uz instalaciju, korištenje i održavanje računala te u konačnici priprema polaznike za polaganje međunarodno priznatog CompTIA A+ certifikata.

Projekt je nastavak na EU IPA projekt „Razvoj međužupanijskog e-learning sustava za ustanove za obrazovanje odraslih” tijekom kojeg je Tehničko veleučilište u Zagrebu provelo pilot projekt programa „Osnove informacijskih tehnologija“ sa 28 nezaposlenih osoba, od kojih se 10 osoba zaposlilo tijekom i nedugo nakon završetka projekta, što daje prikaz utjecaja vrijednih znanja i vještina na stvaranje konkurentnosti na tržištu rada.

Program je pogodan za različite tipove srednjih škola, u gimnazijama za učenike 3. i 4. razreda kao vrijedan i praktičan dodatak općem znanju te u tehničkim strukovnim školama kao kvalitetna podloga za rad na postojećim predmetima. Osim samog programa, nastavnicima i učenicima stoji na raspolaganju napredan sustav za udaljeno učenje – NetSpace, u kojem se nalaze brojni materijali i dodatni programi za učenje.

Tehničko veleučilište u Zagrebu je u sklopu projekta ponudilo svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj besplatnu mogućnost uporabe sustava i programa te odgovarajuću edukaciju nastavnika za uporabu sustava.

Na edukaciju se prijavilo ukupno 30 nastavnika iz 17 srednjih škola sa područja Zagreba. Od toga je 26 nastavnika započelo sa pohađanjem edukacije. Edukacija je izvođena kao tzv. BDL model, odnosno kombinacija udaljenog i klasičnog učenja. Tako su nastavnici samostalno prolazili kroz materijale u sustavu za udaljeno učenje i dolazili na organizirane termine za provođenje laboratorijskih vježbi.

Krajem rujna 2015. uspješno je završio trening nastavnika za program Osnove informacijskih tehnologija. Ukupno 12 nastavnika zagrebačkih srednjih škola (Upravna škola Zagreb, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Strojarska tehnička škola Frana Bošnjakovića, Trgovačka škola Zagreb, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Elektrotehnička škola Zagreb, Strojarsko tehnička škola Faust Vrančić, IX. Gimnazija Zagreb) uspješno je završilo program. Za uspješan prolazak kroz program, nastavnici su usvojili znanja i vještine iz 12 poglavlja programa, a koje su potvrdili na 12 ispita te završnom teoretskom i praktičnom ispitu.

Nastavnici su sada u mogućnosti pokretati grupe za polaznike programa Osnove informacijskih tehnologija. Na raspolaganju im je moderan sustav za online učenje NetSpace te potpora Academy Support Center Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Prema provedenim anketama, većina nastavnika ocjenjuje program Osnove informacijskih tehnologija vrlo i iznimno vrijednim (85%) te iskazuju veliko zadovoljstvo izvedbom edukacije (85%). Svi nastavnici imaju u planu održavanje programa Osnove informacijskih tehnologija sa svojim učenicima te pokazuju interes za slične edukacije u budućnosti.

it-essentials

Galerija slika