Obilježen Girls in ICT Day

Obilježen Girls in ICT Day

26 travnja, 2013

Obilježavajući Girls in ICT Day, 25. travnja 2013., NetAkademija i zagrebački ured tvrtke Cisco ugostili su djevojke triju gimnazija kako bi ih pobliže upoznali s informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i industrijom koja je tradicionalno više vezana za muškarce.

Kroz priče o vlastitim karijerama, tri zaposlenice CISCO Hrvatska i tri zaposlenice NetAkademije u sklopu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu predstavile su i opisale svoj put do sadašnjih pozicija, od kontinuiranog školovanja, do nekih pogodnosti, ali i odgovornosti svog posla.

Provlačeći kroz cijelo predstavljanje kao glavni motiv Internet, njegovu važnost i budućnost, djevojkama je i na „praktičan“ način predstavljen fenomen mreže svih mreža o kojem danas sve više ovisimo.

Priču o bračnom paru, Leonardu Bosack i Sandy Lerner, koji je izumivši ruter – sam „motor“ Interneta, i osnovao današnji Cisco, predstavnice te tvrtke iskoristile su za igru kojom su prisutnima dočarale kako ruter funkcionira.

Kako tehnologija ponekad donosi i loše nuspojave, prisutne je upozorila Danijela Pongrac, koordinatorica projekta Centar za sigurniji Internet na NetAkademiji, sa svojom prezentacijom Mladi u kontekstu socijalnih mreža.

Ipak, najveće značenje Interneta – mogućnost povezivanja i brzog prijenosa informacija – najbolje je dočaralo spajanje putem telepresenca s drugim Cisco uredima u svijetu. Pozdravivši i izmijenivši iskustva sa sudionicama projekta u Bugarskoj, Nigeriji, Austriji, Turskoj i dr. zemljama, djevojke su s pregršt dojmova napustile događanje, izrazivši želju i da sljedeće godine budu dio ovog globalnog projekta.