Priča o uspjehu: Marko Tomas

Priča o uspjehu: Marko Tomas

13 svibnja, 2013

Marko Tomas student je Tehničkog veleučilišta u Zagrebu koji je svoje znanje nadograđivao na NetAkademiji.

Nakon završenog preddiplomskog stručnog studija elektrotehnike, trenutno privodi kraju specijalistički studij Informatike te radi kao mrežni inženjer u Raiffeisen BANK Austria d.d. Zagreb.

Iako je za računala razvio interes još u osnovnoj školi, zanimanje za mreže dolazi nešto kasnije – s pojavom Interneta. Sigurnost (ili nesigurnost) mreže, koja mu je danas specijalnost, oduvijek mu je bila zanimljiva te se interes za nju s vremenom samo produbljivao.

Na NetAkademiji, koja mu se oduvijek činila kao logičan izbor za studente TVZ-a, Marko je završio CCNA, što mu je dalo dobru podlogu za kasnije CCNA security i CCNP edukacije. Kako se sve više usmjerava prema sigurnosti mreža, završava kanije i niz specijaliziranih edukacija iz Cisco domene, Nexus Training, Cisco UCS te edukacije nekih drugih vendora iz security domene poput Check Pointa. No, NetAkademija ostala mu je u lijepom sjećanju zbog, kako kaže, odlične predavačice koja je unosila maksimalan trud u objašnjavanju i približavanje mrežnih tehnologija.

Svoj posao u bankarskom sustavu Marko opisuje dinamičnim i odgovornim s obzirom na presudnu važnost sigurnosti računalnim mreža za spomenuti sektor. Poznato je da cijelo poslovanje banaka zavisi od IT infrastrukture, u kojoj je infrastrukturni servis – mreža, te sigurnost i pouzdanost iste.  Zanimljiv je podatak HNB-a da je u prošloj godini oko 60% transakcija u bankarskom sektoru Hrvatske bilo izvršeno preko Interneta, objašnjava.

Zbog stalnog napretka i razvoja tehnologija, ulaganje u edukaciju postalo je nužno, a Marko svoje iduće vidi u smjeru virtualizacije i  takozvanih „cloud“ rješenja. Naravno, opet sa naglaskom na sigurnosti.