Priča o uspjehu: Hrvoje Matešić

Priča o uspjehu: Hrvoje Matešić

10 siječnja, 2013

Ključ uspjeha u ostvarivanju snova prvenstveno najviše ovisi o volji i upornosti pojedinca da dođe do željenog cilja. Jedan takav imao je upravo to, te danas ima Cisco i Microsoft certifikat u svom posjedu, a i željeni posao.

Hrvoje još od osnovne škole pokazuje zanimanje za računala, kako rade i što sve mogu. Na satu informatike pomaže i nastavniku, koliko jedan učenik može. Međutim, završetkom osnovne škole ipak upisuje srednju školu za strojarstvo. Iako su različita područja, računala nisu u potpunosti nestala iz Hrvojevog života.

U pravcu strojarstva nastavlja i tokom studija, ali počinje se buditi opet ona vatra za računala i želja da se njima ozbiljnije bavi, pa kao smjer strojarstva upisuje informatizaciju proizvodnje. Tu se susreće sa raznim mogućnostima koje postoje u IT području, a konačni odabir pada na područje računalnih mreža koje Hrvoje odabire kao nešto čime se želi baviti.

Po završetku studija, upisuje Cisco Akademiju kao prvi korak u svijet računalnih mreža, mrežne tehnologije i administriranja. Odlučio je u potpunosti iskoristiti danu priliku za primanjem znanja o tehnologiji mreža kao i iskustvo u  radu na stvarnoj Ciscovoj opremi.

Sav taj uloženi trud se na kraju i prepoznao od strane akademije primanjem potvrde kao najboljem polaznikom grupe. Ali prava potvrda dolazi neposredno nakon završetka akademije, polaganjem CCNA certifikata.

Prije upisa na Cisco Akademiju znao je tek ponešto o mrežama, no upisom na akademiju počinje shvaćati što čini jednu mrežu i zašto svijet mreža radi tako kako radi. I kako se taj svijet sastoji od  ozbiljne opreme, koju je upravo zahvaljujući akademiji imao prilike iz prve ruke samostalno konfigurirati kao i otklanjati nastale probleme – sve ono što jedan mrežni administrator u stvarnom svijetu radi.

Cisco Akademija je uspješno završena, ali glad za znanjem oko mreža je još prisutna. Sad dobro poznaje tehnologiju mreža, ali dio oko administracije servera, koji sve to veže u jednu smislenu cjelinu, mu je nepoznanica. Godinu dana nakon Cisco Akademije, Hrvoje upisuje Microsoft Akademiju.

Kroz Microsoft program edukacije upoznaje pojmove poput Domain Controller, Active Directory te cjelokupnu konfiguraciju servera na kojoj samostalno radi na odgovarajućoj opremi. Nakon kraja edukacije, uspješno  savladava izazove koje predstavlja polaganje Microsoft certifikata i time se dokazuje kao certificirani IT profesionalac.

Nakon što je prošao kroz Cisco i Microsoft edukacije, kao njihovu prednost Hrvoje ističe kako svaki polaznik ima za sebe svu potrebnu opremu na kojoj može raditi, te što je možda još važnije, znanje i iskustvo instruktora kojeg se može pitati bilo što, bilo kada, čime je jako zadovoljan, jer ponekad je bolje čuti nešto direktno od čovjeka koji radi na takvim stvarima nego samo pročitati iz knjige.

 Zbog svoje predanosti učenju tokom edukacija, stečenom novom znanju i iskustvu, Hrvoje danas radi svoj posao iz snova.