Radna mjesta budućnosti: svugdje i uvijek

Radna mjesta budućnosti: svugdje i uvijek

8 ožujka, 2013

Do 2020. tvrtke i organizacije smanjit će uredske prostore gotovo za petinu (17%), pokazalo je najnovije istraživanje provedeno od strane CITRIX-a. Radno mjesto budućnosti tako će imati samo 7 stolova na 10 zaposlenika, a svaki će radnik pristupati tvrtkinoj IT mreži s prosječno 6 različitih računala.

Pretpostavlja se da će do 2020. najviše stolova po zaposleniku imati Japan (8,77), Južna Koreja (7,95) i Njemačka (7,90), a najmanji omjer na 10 zaposlenika imat će Nizozemska, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Skoro sve tvrtke tvrde da će u budućnosti reorganizirati uredske prostore da budu što privlačniji, maštovitiji i inspirativniji te da nude mogućnost suradnje i rada odasvud i u svako vrijeme.

Istraživanje kojim je ispitano 1 900 IT zaposlenika koji sudjeluju u donošenju odluka u više od 19 zemalja pokazuje i da trećina ljudi (29 %) više neće raditi iz tradicionalnog ureda već će se „utaboriti“ na raznim mjestima poput kuće (64%), projektnim destinacijama (60%) i prostorima partnera ili klijenta (50%). Također, očekuju pristup informacijama i s drugih lokacija poput hotela, zračnih luka, kafića i u transportu.

Globalno već je četvrtina tvrtki usvojila rad na mobilnim stanicama, a do kraja 2014. očekuje se porast i do 83%.