Stigao nam je NetBeans 7.3.

Stigao nam je NetBeans 7.3.

4 ožujka, 2013

Nova verzija popularnog, besplatnog, open-source alata je stigla. Uz već podržane platforme, i veliki niz dodataka, u verziji 7.3. podržava i HTML5, CSS3 te JavaScript.

Pa krenimo redom. NetBeans 7.3 u beti donosi bolji JavaScript editor, podršku za testiranje JavaScripta, page inspector i vizualni uređivač stilova (CSS-a). Uključeni su WebKit preglednik, JavaScript debugger i podrška za Chrome kroz ekstenziju koja donosi nekoliko korisnik mogućnosti. Da rad bude lakši, tu je i čarobnjak za projekte koji pruža mogućnost odabira predloška i JavaScript biblioteka.

Iako je fokus na front-endu, stiže i nešto novosti za Java programere. Njih će razveseliti novi breadcrumb, pregled članova i hijerarhije, novi refactoring i hintovi te bolje filtriranje za Find Usages opciju. Java EE developeri će pozdraviti JPQL alat za testiranje i bolje sučelje za razvoj REST servisa, a ljubitelji JavaFX-a novi SceneBuilder i FXML s podrškom za JDK 7u6 na Windowsima, OS X-u i Linuxu. Uz navedeno je poboljšana i podrška za Groovy, JUnit, PHP i C/C++ razvoj s boljim parserima koji zatjevaju manje memorije.

Ako vas zanima, novi NetBeans u beti možete preuzeti sa službenog weba.