Što je PHP?

php-300x150

PHP (lukavo rekurzivna skraćenica za PHP: Hypertext Preprocessor) je popularan open source skriptni jezik namjenjen za web development.Vrlo ga je lako umetnuti u HTML i tom simbiozom dobiti dinamički kreirane web stranice.

 

Razlikuje se od klijentskih skriptnih jezika poput JavaScripta jer se izvršava na poslužitelju. Rezultat izvršavanja je HTML kod koji se šalje browseru kojeg razumije bez potrebe za bilo kakvim nadogradnjama.

 

PHP je vrlo pogodan za početnike u svijetu programiranja, ali istovremeno ima mnogo toga za ponuditi i iskusnim programerima. Ako želite napraviti prve korake u svijet programiranja pogledajte jedan od naših početnih PHP tečajeva ili upište naprednu PHP edukaciju kako bi usavršili svoje znanje.

Što možemo napraviti s PHP-om

Sve.

 

PHP je zamišljen kao server-side skriptni jezik, tako da ga možemo koristiti za prikupljanje podataka iz obrazaca, dinamičko generiranje sadržaja stranice ili za slanje i primanje cookiea.

 

Korištenjem PHP-a, niste ograničeni samo na generiranje HTML-a. Moguće je u letu generirati slike, PDF i Flash datoteke. Napravljene datoteke nije nužno odmah prikazati, već ih možete spremiti na server i koristiti kasnije.

 

Jedna od najjačih i najznačajnijih mogućnosti PHP-a je njegova podrška za različite baze podataka. Izuzetno je jednostavno nadograditi web aplikaciju korištenjem specifičnih ekstenzija poput mysqli, apstraktnog PDO (PHP Data Objects) sloja ili spajanjem na bilo koju bazu koja podržava ODBC (Open Database Connection) standard.

cropped-php-banner-w.

Osim baza podataka, PHP ima podršku za komuniciranje s većinom Internet servisa poput LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP i bezbroj drugih. Štoviše, moguće je otvoriti bilo koji mrežni socket i na taj način komunicirati s bilo kojim protokolom.

 

Kao što možete vidjeti, sve mogućnosti i prednosti PHP-a nije jednostavno navesti. Upravo smo iz tog razloga i kreirali PHP edukaciju, koju stalno razvijamo s korisnicima, kako bi s vama prenijeli glas o njegovim mogućnostima, a istovremeno vas i naučili koristiti ih na najbolji način.

 

Za kraj spomenimo kako se PHP može koristiti na svim poznatim operativnim sustavima, od Linuxa, preko raznih varijanti UNIX-a (Solaris, FreeBSD, OpenBSD) do Microsoft Windowsa i Mac OS X-a. PHP također ima podršku za većinu web poslužitelja. Najpopularniji su Apache, IIS i mnogi drugi koji mogu koristiti FastCGI modul poput lighttpd i nginx.

Zašto je znanje programiranja u PHP-u tako važno?

Neovisno o tome želite li se baviti jednostavnom izradom web stranica ili programiranjem velikih web aplikacija, potrebno je poznavati barem jedan server side programski jezik. PHP je jedan od najpopularnijih što jamči dostupnost na svakoj platformi, jednostavnost učenja, ali i ispunjavanje najzahtjevnijih zadaća.

 

PHP-om možete bilo koju statičku HTML stranicu pretvoriti u interaktivnu web aplikaciju, napisati algoritam za obradu rezultata istraživanja ili pretraživati baze podatka za vrijednim informacijama. Web kakav poznajemo danas, nezamisliv je bez takvog jezika i mnogi popularni servisi izgrađeni su uz pomoć mogućnosti koje pruža.

 

Broj web stranica i aplikacija napravljenih u PHP-u svakodnevno raste, a parelelno s njim i broj kvalitetnih developera koji takve sustave mogu održavati i nadograđivati. Čak i u vrijeme krize, PHP developeri su traženi dok tvrtke čine sve kako bi ih zadržale.

 

Tečaj PHP-a na NetAkademiji zamišljen je kako bi stvorio developere koji se odmah mogu uključiti u neki team, jer osim osnovnih znanja programiranja te dobrog poznavanja PHP-a i MySQL-a inzistiramo i na pisanju čitljivog koda, timskom radu, code reviewovima i korištenju Git-a za source control.

php_screensaver_preview