Što možemo napraviti s PHP-om?

Što možemo napraviti s PHP-om?

14 siječnja, 2013

Sve.

PHP je zamišljen kao server-side skriptni jezik, tako da ga možemo koristiti za prikupljanje podataka iz obrazaca, dinamičko generiranje sadržaja stranice ili za slanje i primanje cookiea.

Korištenjem PHP-a, niste ograničeni samo na generiranje HTML-a. Moguće je u letu generirati slike, PDF i Flash datoteke. Napravljene datoteke nije nužno odmah prikazati, već ih možete spremiti na server i koristiti kasnije.

Jedna od najjačih i najznačajnijih mogućnosti PHP-a je njegova podrška za različite baze podataka. Izuzetno je jednostavno nadograditi web aplikaciju korištenjem specifičnih ekstenzija poput mysqli, apstraktnog PDO (PHP Data Objects) sloja ili spajanjem na bilo koju bazu koja podržava ODBC (Open Database Connection) standard.

Osim baza podataka, PHP ima podršku za komuniciranje s većinom Internet servisa poput LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP i bezbroj drugih. Štoviše, moguće je otvoriti bilo koji mrežni socket i na taj način komunicirati s bilo kojim protokolom.

Kao što možete vidjeti, sve mogućnosti i prednosti PHP-a nije jednostavno navesti. Upravo smo iz tog razloga i kreirali PHP edukaciju, koju stalno razvijamo s korisnicima, kako bi s vama prenijeli glas o njegovim mogućnostima, a istovremeno vas i naučili koristiti ih na najbolji način.

Za kraj spomenimo kako se PHP može koristiti na svim poznatim operativnim sustavima, od Linuxa, preko raznih varijanti UNIX-a (Solaris, FreeBSD, OpenBSD) do Microsoft Windowsa i Mac OS X-a. PHP također ima podršku za većinu web poslužitelja. Najpopularniji su Apache, IIS i mnogi drugi koji mogu koristiti FastCGI modul poput lighttpd i nginx.