Zaštita djece na Internetu

Zaštita djece na Internetu

27 ožujka, 2012

Programi za filtriranje nepoželjnih web stranica i ostalih sadržaja omogućit će vam da djetetu dopustite korištenje računala kraće vrijeme bez vašeg direktnog nadzora.


Kad odlučite dijete ostaviti samo za računalom i omogućiti mu pristup internetu, nužno je ograničiti pristup programima i sadržajima koji nisu pogodni za malu djecu i maloljetnike.

Osnovna zaštita ugrađena u Windowse poslužit će za prvu ruku, no za pravo rješenje morat ćete posegnuti za nekim od specijaliziranih programa koji omogućuju filtriranje web-stranica, vremensko ograničavanje surfanja i izradu izvještaja o aktivnostima korisnika.

Donosimo pregled najpopularnijih programa te vrste. Više o upotrebi samih programa možete naučiti na tečaju NetAkademije, koja se jedina u Hrvatskoj bavi edukacijom roditelja o sigurnosti djece na internetu.

NetNanny Home Suite
Kada je riječ o zaštiti djece na internetu i roditeljskom nadzoru, NetNanny je jedna od najpoznatijih tvrtki.

Njihovi proizvodi dugi niz godina slove kao najbolji na tržištu i osvajali su mnogobrojne nagrade. Nažalost, nisu besplatni i za osnovnu inačicu programa valja izdvojiti 50 dolara.

K9 Web Protection
Potpuno besplatan i vrlo kvalitetan program omogućit će vam filtriranje web-stranica po mnogim kriterijima i za većinu roditelja će predstavljati dovoljno kvalitetno rješenje. Nažalost, omogućuje samo kontrolu nad web-stranicama, ali ne i nad programima koje dijete pokreće.

Child Control 2008
Nažalost, dobre stvari nisu besplatne, pa ćete za ovaj program, koji je jedan od ponajboljih koje možete kupiti, morati odvojiti 30 eura.

Mogućnosti su mu velike i teško mu je naći ijednu zamjerku. Omogućuje blokiranje web-stranica i programa prema svim mogućim parametrima, kao i definiranje čitavog niza sigurnosnih ograničenja.

CyberPatrol
Još jedan solidan, ali, nažalost, komercijalni program.

Za jednu godinu zaštite i sigurnog surfanja svog djeteta morat ćete izdvojiti 40 dolara. Ima gotovo sve mogućnosti kao i netom spomenuti Child Control, samo što ima nešto kompliciranije sučelje.

SentryPC
Nešto manje poznat program koji je natrpan mogućnostima i nudi ama baš sve što bi vam moglo zatrebati da zaštitite svoje dijete od nepoželjnog sadržaja.
Pregledno sučelje i dobra dokumentacija dodatna su prednost. Cijena, nažalost, nije i iznosi 50 dolara.