Završen 6. po redu tjedan cjeloživotnog učenja

Završen 6. po redu tjedan cjeloživotnog učenja

1 listopada, 2012

cjelozivotno obrazovanje

I ove godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kroz razna događanja i aktivnosti, provodi nacionalnu kampanju za poticanje i promociju cjeloživotnog učenja.

2012. godina proglašena je Europskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, s ciljem jačanja svijesti o doprinosu starijih osoba društvu i načinima na koji se taj doprinos može poduprijeti.

Do 2060. prosječni građanin EU-a imat će 47,2 godine, a na osobe starije od 65 godina otpadat će skoro 30% stanovništva EU-a (16% u 2010. godini), što dodatno upućuje na važnost promicanja i podupiranja aktivnog starenja.

Za Hrvatsku, demografske projekcije govore da će se starenje stanovništva nastaviti, pa bi tako prema nekim predviđanjima u Hrvatskoj u 2031. godini udio mladih (0-14 god) mogao iznositi 13,5 % naspram čak 29,4% starijih osoba.

Dokument „Nikad nije kasno za učenje“ jedan je od ključnih dokumenta Europske unije o obrazovanju odraslih, uz isticanje potrebe za motiviranjem ljudi za učenjem kroz povećanje kvalitete dostupnih informacija, naglašava i potrebu jačanja svijesti o važnosti učenja u svim životnim dobima.

I NetAkademija, kao Centar za cjeloživotno obrazovanje pri Tehničkom veleučilištu u Zagrebu podupire nastojanja EU sudjelujući u raznim događanjima, tribinama i aktivnostima tijekom proteklog tjedna.