Zend certifikat

zend-zce-logo-300x197

Zend PHP certifikati dizajnirani su za testiranje kandidatova poznavanja PHP programskog jezika, koristeći simulacije stvarnih situacija.

Sastavljen od strane odbora kojeg čine vodeći ljudi PHP zajednice, uključuje znanja iz različitih područja, od jednostavnijih do nešto složenijih tema. I upravo zbog toga, Zend certifikat mjera je koju poslodavci koriste pri razlikovanju kandidata prilikom zapošljavanja.

S uspješno položenim certifikatom izdvajaju se inženjeri – Zend Certified PHP Engineers (ZCE) koji se mogu upisati u žute stranice, direktorij PHP profesionalaca i na taj način lakše doći do posla. Trenutno je oko 5000 Zend certificiranih inženjera na svijetu s PHP 4, PHP 5 ili PHP 5.3 certifikatom.

Budući da je PHP uglavnom alat za razvoj web stranica, i sam test je, prema tome, više usmjeren na vještine potrebne za izradu web aplikacija poput osnova PHP-a, funkcija i naredbi, objektno-orijentiranog programiranja, sigurnosti, baza podataka, XML-a i dr.

 

Iako Zend potreban broj bodova za prolaz smatra povjerljivim, kao i sama pitanja, vjeruje se da je za potrebno 75-85% znanja svake cjeline kako bi se položio i cijeli ispit.